Przebieg rekrutacji - Potwierdzenie

 

Jeżeli się okaże, że Twoje podanie zostanie rozpatrzone pozytywnie, poinformujemy Cię o tym w ciągu tygodnia. Przyślemy Ci e-mail z informacją naturalnie także w przypadku jeżeli Ci się nie powiedzie w procesie rekrutacji.

Następym zadaniem, jest znalezienie pasującej do Ciebie rodziny. Zadanie to zlecimy kooperującej z nami, sprawdzonej agencji z chin. Niczym sie nie martw! Wszyscy opiekuni zatrudnieni w ganecjach mówią po angielsku lub niemiecku oraz są przyuczani oraz instruowani przez doświadczonych pracowników, którzy sami pracowali już jako au-pair. Jeżeli pojawią się jakiekolwiek problemy, zawsze możesz zgłosić się bezpośrednio do nas abyśmy je wyjaśnili.

Najpóźniej w tym momencie musisz złożyć podanie o paszport gdyż od tego momentu będzie on niezbędny do dalszego działania.Jeżeli posiadasz paszport, musi on posiadać przynajmniej 6 miesięcy ważności ( od terminu złożenia podania o wize ) oraz 8 wolnych stron.Oprócz tego musisz złożyć podanie o zaświadczenie o niekaralności oraz dostarczyć atest lekarski zaświadczający, że nie cierpisz na żadne choroby zakaźne jak  np. AIDS czy zapalenie wątroby. Oba dokumenty mogą być potrzebne do zapisania Ciebie na uniwersytecie a na pewno są wymagane przez rodzinę goszczącą. Nikt nie chce ryzykować choroby dziecka a poza tym wysyłając Ci zaproszenie, rodzina ręczy za Ciebie.

Nasze agencje partnerskie przedstawią Cię paru rodzinom, zameldują Cię na uniwersytecie, dostarczą wszelkich dokumentów niezbędnych do uzyskania wizy, zorganizują wszystkie ubezpieczenia, zarezerwują Twój lot oraz odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania. Jeżeli nie będziesz do końca zadowolony z Twojego opiekuna, daj nam znać, przyznamy Ci nowego.

Jak już zedcydujesz się na konkretną rodzinę nawiążecie najpierw korespondencję e-mailową, w celu pierwszego poznania się.  Następnym krokiem będzie wasza rozmowa przes skype. Więcej na ten temat dowiesz się w podpunkcie „rozmowa przez skype”.

Pamiętaj proszę, że jeżeli w tej fazie się okaże, Że Twoja znajomość angielskiego jest niewystarczająca, wystąpi być może konieczność opuszczenia przez Ciebie programu.

 

Przebieg w skrócie:

  1. Otrzymasz e-mail z potwierdzeniem, że Twoje podanie zostalo pozytywnie rozpatrzone.
  2. Szukamy dla Ciebie opiekuna w kooperującej z nami agencji z Chin oraz nawiążemy między wami kontakt. Opiekun ten będzie towarzyszył Ci przez cały czas pobytu.
  3. Najpóźniej teraz musisz zatroszczyć się o paszport ( musi mieć przynajmniej 6 miesięcy ważności od planowanego terminu wylotu a także 8 wolnych stron ), atest lekarski oraz świadectwo o niekaralności.
  4. Szukamy dla Ciebie pasującej rodziny
  5. aranżujemy rozmowę na skype z wybraną rodziną.
  6. Po wybraniu rodziny goszczącej, obie strony podpisują umowę.
  7. Od tego momentu byłoby sensownie zatroszczyć się o szczepienia.
  8. Zapisujemy Cię na uniwersytecie oraz organizujemy ubezpieczenie.
  9. Składasz podanie o wizę
  10. Otrzymujesz wizę a my rezerwujemy dla Ciebie lot
  11. Lecisz do Pekinu do ośrodka treningowego
  12. Mieszkasz u wybranej przez Ciebie wczesniej rodziny

 

Listę dokumentów potrzebnych po pozytywnym rozpatrzeniu Twojego podania znajdziesz tu.

Zwróć uwagę na to, że wysokość dofinansowania lotu zależy od długości Twojego pobytu:

  • Od 12 miesięcy masz zapewniony darmowy przylot do Chin oraz powrót
  • 6-11 miesięcy: darmowy powrót
  • 3-5 miesięcy: 300€ dotacji

 

Pamiętaj, że koszty związane z Twoimi działaniami, jak np. przełożenie lotu czy dodatkowy serwis podczas lotu, nie będą pokryte przez Star Exchange.